Bouw een app voor Nao

Zijn witte plastic armen scharnieren sierlijk langs zijn lichaam. Langzaam en vloeiend buigt hij zijn benen op de pianomuziek die uit zijn oren klinkt. Dan strekt hij zijn rechterbeen uit, zo ver als hij kan.

nao doet taichi

Meet Nao, een witte plastic robot van pakweg 60 centimeter, met blauwe schoudervullingen. Nao doet aan tai chi. Niet stijf, of houterig, zoals je misschien van een robot verwacht. Maar sierlijk en elegant, en ja, menselijk.

We zijn in Seats2Meet in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Oprichter Felix Lepoutre organiseert hackathon The Time is Nao, waarin mensen worden uitgenodigd om apps te bedenken voor de robot. Want deze Nao kan op dit moment, buiten tai chi nog niet zo veel. “Het is aan ontwerpers, creatievelingen, vernieuwers en appbouwers om te bedenken wat Nao allemaal voor ons kan betekenen, zegt Lepoutre. “Zo wordt ie steeds slimmer.”

Bedenker van Nao is de Fransoos Bruno Maisonnier. Als kind al droomde hij ervan een menselijke robot te maken die ons leven fijner, makkelijker en leuker maakt. Een robot als steun en toeverlaat zeg maar. In 2005 richtte Maisonnier het bedrijf Aldebaran op en een jaar later werd Nao geboren. Dat bleek nog te vroeg voor de mens van vlees en bloed, dus het duurde even voordat Nao doorbrak. Dat zou nu wel eens kunnen gebeuren. Want inmiddels worden zo’n 7000 Nao’s en Zora’s wereldwijd gebruikt, in de zorg, in het onderwijs of bij de begeleiding van autistische kinderen.

Ben ik nou gek of volgen Nao’s blauwe ogen mij? Even checken. Ik beweeg wat heen en weer weer. Ja! Zijn ogen draaien mee. “Nao herkent je,” zegt Lepoutre. “Je kunt nu met hem praten.” Oke..Shit. Een gesprek met een robot. Hoe doe je dat? Ik ga voor een veilige open deur. “Nao, how are you?” Nao antwoordt dat het, hoe kan het ook anders, buitengewoon goed gaat met hem. Maar dan verrast ie me. Hij wil ook weten hoe het met mij gaat. “Uuuh…ook goed!”, sputter ik.

nao aait een hondHet is de bedoeling van Maisonnier dat Nao wordt wat wij willen dat ie wordt. Je kunt dus een min of meer lege robot kopen en er een leraar, verpleger of maatje van maken. Of iets heel anders. Dat is aan ons. Vandaar de hackathon. “We zouden hem bijvoorbeeld gastheer kunnen laten zijn voor Seats2Meet,” stelt Lepoutre voor. Iedereen met ideeën en app skills voor Nao mag zich aanmelden voor de hackathon op 11 april. Meld je aan op The Time is Nao

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *