Live en open journalism

Als je het filmpje nog niet kent van de drie biggetjes van The Guardian, die Engelse koploper in de dagbladindustrie weet je wel, kijk dan eerst even naar het vette filmpje hieronder.

Holy mother of those three little pigs, de Guardian snapt het, vol-le-dig.
De journalistiek van nu moet open, eindeloos en transparant zijn. Verhalen zijn geen einde, of sluitstuk van graven, interviewen en schrijven. Ze zijn het begin en de crowd, het publiek graaft, schrijft, post, becommentarieert en stemt mee.

Dure professionals
Ook voor livestreaming ligt hier een mooie rol. In het filmpje zie je een paar keer een reporter voor een camera verslag doen. Dat zijn de professionals. Die zijn weliswaar kundig, maar ook duur. Ze zijn met een crew op pad en worden gevoed door een redactie. Bij een situatie als de rellen in Londen, waarbij op tientallen plekken de vlam in de pan sloeg in de stad, kun je niet tientallen reporters met crew op pad sturen. Die heb je als krant gewoonweg niet.

Live & civil reporting
Wat wel kan is wat de Guardian wel vaker doet: de lezer inzetten als redacteur. Zoals bij de bonnetjesaffaire , weet je nog? Het Engelse kabinet werd verdacht van bonnetjesfraude en voor de krant lag de onmogelijke taak om alle bonnetjes uit te zoeken. Dus vroeg het hulp aan de lezer. Zo werd in een mum van tijd een fraai staaltje onderzoeksjournalistiek uitgevoerd met de crowd.

Stel je eens voor!
Terug naar de rellen. Met livestreaming kun je live met beeld overschakelen via Skype. Er zijn meerdere manieren, zoals Google Hangout, maar wij gebruiken tot nu toe altijd Skype. Je kunt overschakelen naar zoveel mensen als je wilt, wereldwijd. Je kunt dus als er op 30 plekken in de stad rellen zijn, 30 civil reporters erop afsturen en daar live naar overschakelen. Stel je eens voor….!
Nu wil je natuurlijk wel een beetje kwaliteit in beeld. De ene civil reporter brult maar wat, de andere slaat dicht als hij weet dat er mensen naar hem kijken. Dit is vrij eenvoudig op te lossen. Je zou bijvoorbeeld mensen kunnen vragen om een filmpje in te leveren, koppel er een wedstrijdje aan en je hebt zo de next upcoming talents in je database. Wie wil er nou niet voor The Guardian civil reporter spelen?

Geschreven door: Stefanie Vermeulen

Tags: journalism, live, open,

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *