Happy New Year! Time to Connect.

eyecontact rulesKen je dat; je fiets door de stad en je ziet iemand; een vreemde, hij heeft een opvallende  hoed op of een vrolijke uitstraling; hij valt je in ieder geval op. Je glimlacht naar elkaar. In de middag loop je aan de andere kant van de stad naar de supermarkt en prompt kom je diezelfde persoon weer tegen. Een onbekende is plots een bekende geworden. Dit fenomeen geeft mij persoonlijk altijd een goed gevoel; ik ben gek op mensen leren kennen. Niet iedereen is natuurlijk leuk en aardig maar ieder mens heeft iets unieks. Ze hebben bijzondere verhalen te vertellen en kunnen kennis en expertise hebben die samen gevoegd hele nieuwe en goeie ideeën kunnen vormen.

adam en evaIn de kerstvakantie heb ik veel naar de serie A’dam en E.V.A. gekeken; (http://www.npo.nl/a-dam-e-v-a/POMS_S_VARA_124165)
echt een superleuke serie vooreen Amsterdam gek als ik ben (geboren en getogen!). Je ziet in deze serie hoe mensen in een drukke stad als Amsterdam heel vaak met elkaar toch een connectie hebben, zonder dat ze het weten. Echt een feel good serie. Ook kan je in de dagelijkse dingen van de dag er iets aan hebben om te connecten. Je vraagt aan je vrienden; hoe pak jij dat eigenlijk aan? En binnen een paar minuten heb je weer nieuwe ideeën.

zzpers werken wel samenVolgens mij is het in deze tijd niet alleen leuk en verassend om te connecten met elkaar, maar ook wordt het steeds noodzakelijker. In 2014 zijn er 800.000 ZZP’ers (bron: CBS), in 1996 waren dat er 330.000. Allemaal mensen die zelfstandig aan het werk zijn, zonder baas, zonder sociaal vangnet. Het voordeel van zo’n positie is dat je zelf bepaalt wat je doet, hoe je het doet en waar je het doet (afhankelijk van het type werk natuurlijk). Het nadeel is dat je vaak alleen bent, dat je alles zelf moet regelen (tot je pensioen aan toe) en dat je vaak geen zekerheid hebt over wat de volgende maand je gaat brengen. Wat mij opvalt na mijn eerste jaar als zelfstandige is dat heel veel ZZP’ers elkaar helpen. Ik heb nog geen enkele keer een gevoel van concurrentie kunnen bespeuren; mensen schuiven elkaar werk toe, verzinnen samen mooie plannen en gaan daarna met elkaar om 1 uur ’s middags bier drinken op een terras in de zon. Want dat kan mooi zonder baas. Dat sociale vangnet kunnen we ook steeds beter met zijn allen regelen; kijk maar naar het broodfonds (http://www.broodfonds.nl/).

Kortom; ik heb er weer hartstikke veel zin in het komende jaar; so let’s connect!

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *