Think Global, Act local; tijd voor een nieuw business model voor Albert Heijn

Met een sprong in mijn hart las ik waar Willem en Drees voor staan; twee jongens die alweer 5 jaar aan de weg timmeren om lokale boeren aan afnemers te connecten, om er zo voor te zorgen dat we weer op een gemakkelijke manier lokale groenten, brood, fruit en vlees kunnen aanschaffen.

willem en drees
Ze hebben op hun website 10 uitgangspunten. Nummer 1. “Boer krijgt een gezicht; de producent van ons voedsel krijgt een gezicht, ook naar de consument. Het is weer een mens van vlees en bloed. Met zijn eigen kwaliteitsverhaal.” En op de 2e plaats; Beter van kwaliteit. “Onze producten zijn zo vers als het maar kan en hebben een betere kwaliteit dan het gangbare aanbod. Dat is zichtbaar, proefbaar en meetbaar.”

Wat heerlijk! Ik maak me namelijk vaak druk over de rotzooi die we dagelijks voorgeschoteld krijgen in supermarkten. Als je door de schappen dwaalt stikt het van de pakjes waar kleurstof, geurstof en smaakstof aan is toegevoegd (kijk uit voor E624 dat schijnt verslavend te zijn!). En ook ik gebruik die pakjes regelmatig, want met twee kleine kinderen (van wie 1 baby) en een bedrijf heb ik echt geen tijd om gemberwortels te raspen en rode pepers te ontzaden. Natuurlijk hebben we nu Marqt en Ecoplaza, maar omdat kwaliteitsvoeding – lokaal en gezond – nog geen gewoongoed is, is daar veel nog altijd kneiterduur.

Dat zette me aan het denken: Waarom kan Albert Heijn eigenlijk niet lokale producten in de schappen leggen? Dat je bijvoorbeeld bij de Albert Heijn op de Haarlemmerdijk (Amsterdam centrum) de melk hebt van Boer Pieterse en in Haarlem op de Kruisstraat de melk van Boer Janssen? Ik vroeg het aan iemand van de klantenservice van Albert Heijn en die zei het volgende:

 „Albert Heijn is een grote organisatie en we hebben 900 winkels. Dat vergt dat we het klein en op 1 plek centraal moeten organiseren. Wel noemen we op producten het land van herkomst. Maar inderdaad, je kunt op de produkten niet zien van welke boer ze komen. Wie weet dat we dat wel zouden kunnen doen in de toekomst, ik geef uw suggestie door aan het hoofdkantoor.”

Think_Global_Act_LocalWauw, dat zou te gek zijn! Dat ik zojuist met 1 telefoontje een nieuw business model voor Albert Heijn heb geïntroduceerd! Helaas zal het zo’n vaart denk ik niet lopen. Maar het zou wel fantastisch zijn. Want waarom kunnen we het in Nederland, een van de rijkste landen van de wereld, niet voor elkaar krijgen om alleen goede producten te verkopen? Daarbij vind ik het ik het mateloos jammer dat we in onze consumerende maatschappij zo onpersoonlijk naar elkaar zijn geworden, dat neemt ook een groot deel van het plezier van eten af volgens mij. Denk aan hoe zorgvuldig je een gerecht opeet dat door je geliefde is klaar gemaakt met veel bloed, zweet en tranen. Dat gooi je echt niet zomaar gedachteloos naar binnen.

Natuurlijk begrijp ik dat dit met het huidige economische model van groei door massaproductie niet mogelijk is. Toch is het tijd voor een nieuw economisch model, dat weten we al lang. Als Albert Heijn daar nou eens een lead in neemt: Think Global, Act local!

Martin van Bakkerij het Zonnelied uit Zeewolde Anyway, Willem en Drees zijn dus ook erg goed bezig en laten nu al wel de echte mens achter hun kwaliteitsproducten zien. Ik ga meteen een Kasteelbrood van Martin van Bakkerij Het Zonnelied uit Zeewolde bestellen!

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *